Kanadalaista Philipiä odottaa Suomessa aina sama asia: “Kymmenes tai yhdestoista kerta”

Philip Pritchard matkustaa Stanley Cupin kanssa minne tahansa, vaikka etelänavalle. Tänä kesänä hänen vierailunsa Suomessa on pisin tähän mennessä.

Kanadalaisella Philip Pritchardilla on aina erityinen syy tulla Suomeen. Hänen mukanaan saapuu nimittäin Stanley Cup -pokaali, joka on niin arvokas, että sillä on aina mukanaan vartijat.

Pritchard ja hänen kollegansa Craig Campbell ovat kiertäneet maailmaa Stanley Cupin kanssa jo vuosikymmenten ajan. Suomessa he vierailivat ensimmäisen kerran vuonna 1999, kun Jere Lehtinen juhli mestaruutta. Lehtinen oli ensimmäinen suomalainen, joka toi Stanley Cupin Suomeen.

“Tämä on nyt kymmenes tai yhdestoista kerta Suomessa, en ole aivan varma,” Pritchard arvioi Aleksander Barkovin mestaruusjuhlassa Tampereella.

Tällä kertaa Stanley Cup viipyy Suomessa pidempään kuin aiemmin, sillä Florida Panthersissa mestaruuden voitti neljä suomalaista pelaajaa ja apuvalmentaja Tuomo Ruutu. Kukin mestari saa perinteisesti viettää päivän pokaalin kanssa kotiseudullaan, ja Suomessa Stanley Cup viedään tyypillisesti saunaan.

“Muistaakseni täällä on ollut joka kerralla saunabileet. Ne muistan aina,” Pritchard kertoo.

Suomessa pidetyistä Stanley Cup -juhlista Pritchard nostaa esiin Teemu Selänteen juhlat vuonna 2007, jolloin juhlat pidettiin Helsingin Rautatientorilla.

“Teemu lupasi jo etukäteen, että tulee hienot juhlat. Faneja oli varmaan lähemmäs 10 000, ja ihmiset olivat hänestä ylpeitä.”

Pritchard on toiminut Stanley Cupin vartijana vuodesta 1988 lähtien. Näihin 36 vuoteen on mahtunut valtava määrä reissuja pokaalin kanssa.

“Ehkä parhaiten pystyisi kuvailemaan siten, että jos pokaali pystyisi puhumaan, olisit kerrasta myyty.”

“Joka paikassa törmää johonkin uuteen. Olemme olleet muun muassa vuorikiipeilyllä ja vesijettiajelulla,” kanadalainen mainitsee.

Turvallisuuden kannalta erityislaatuinen maa vartijoille on ollut Venäjä, jonne Stanley Cup vietiin monta kertaa ennen Ukrainan sodan alkua. Sodan aikana pokaalia ei kuitenkaan ole viety Venäjälle.

Pritchardilla ei kuitenkaan ole pahaa sanottavaa Venäjästä.

“Olemme olleet monissa eri paikoissa Venäjällä, ja sinne on aina erityistä mennä. Ihmiset siellä ovat upeita, kuten kaikki kiekkofanit ympäri maailmaa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *