Yhdysvaltain liittovaltion poliisin (FBI) rooli dopingtutkinnassa on poikkeuksellinen.

Kuinka usein FBI tutkii, kun toisella mantereella paljastuu dopingtapaus?

Ei usein.

Nyt FBI on aloittanut tutkinnan, kun saksalaisen ARD:n ja New York Timesin mukaan 23 kiinalaista huippu-uimaria kärysi dopingista vain kuukausia ennen vuoden 2021 Tokion olympialaisia.

– FBI ei yleensä tutki Pohjois-Amerikan ammattilaisliigojen, Länsi-Euroopan tai Afrikan dopingtapauksia. Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on poliittista jännitettä, joten tämä on houkutteleva tutkintakohde amerikkalaisille, sanoo Iltalehden yleisurheiluasiantuntija Arto Bryggare.

– Dopingtapaus on kiinalaisille vaikea, myös poliittisesti, Bryggare lisää.

Kiinalaiset testattiin trimetatsidiinista, samaa ainetta käytti Venäjän taitoluistelija Kamila Valijeva. Hänelle määrättiin neljän vuoden kilpailukielto.

– Tämä liittyy vahvasti suurvaltapolitiikkaan, ja erityisesti Venäjän luistelijan tapaukseen. Vladimir Putin on kuvaillut Valijevan tapausta Venäjä-vastaiseksi. Kiina pääsi kuitenkin pälkähästä saman aineen kanssa. Aivan uskomatonta!

FBI tutkii erityisesti Maailman antidopingtoimistoa, Wadaa.

NYT:n ja ARD:n mukaan kiinalaiset ilmoittivat Wadalle löytäneensä kielletyn aineen jäämiä uimarien hotellin keittiöstä.

Kiina ilmoitti Wadalle, että urheilijat ottivat aineen tietämättään. Kiinan valtiollinen antidopingtoimisto ei määrännyt rangaistuksia, ja Wada teki saman päätöksen, vaikka trimetatsidiini on urheilussa kiellettyjen aineiden listalla.

– Jos Wada on toiminut niin kuin mediassa on kerrottu, se tarvitsee suuria muutoksia. Wadan toiminta pelasti kiinalaiset ongelmista, Bryggare sanoo.

– Kun FBI:n tutkimus valmistuu, Wadassa nähdään henkilökunnan vaihdoksia. Taustalla on joko välinpitämättömyyttä tai sinisilmäisyyttä, mikä ei ole hyväksyttävää, koska se heikentää antidopingtyötä, Bryggare jatkaa.

Wadan päämaja sijaitsee Montrealissa, Kanadassa.

– Nyt on kansainvälisen uintiliiton aika näyttää, onko sillä rohkeutta viedä asia Casiin.

Cas on kansainvälisen urheilun vetoomustuomioistuin. Sitä pidetään urheiluoikeuden ylimpänä päättäjänä.

Trimetatsidiinilla on arvioitu olevan urheilijan suorituskykyä parantavia vaikutuksia, kuten verenkierron tehostaminen ja palautumisen nopeuttaminen.

– En usko kiinalaisten selitykseen hotellin ruoasta. Tässä on kyse järjestelmällisestä toiminnasta.

Vuonna 1993 kiinalaiset naisjuoksijat paransivat tuloksiaan dramaattisesti, ja myöhemmin paljastui, että taustalla oli dopingohjelma, jonka johtajana toimi Ma Junren.

Kiinalaisuimareiden tapauksessa on yhtymäkohtia tähän juoksijaporukkaan.

– Kiina on autoritäärinen ja tarkkaan