NHL:n vapaiden pelaajien siirtomarkkinoilla tapahtui kummia.
NHL:n vapaiden pelaajien siirtomarkkinat aukesivat 1. heinäkuuta. Hulinaa oli heti, ja seurat käyttivät rahaa yhteensä yli miljardi dollaria. Sekaan mahtui niin hyviä kuin huonojakin sopimuksia.
Iltalehti listasi niistä karmeimmat.
Sisällysluettelo
- 1 1. Joel Edmundson, Los Angeles Kings, 4×3,8 miljoonaa dollaria
- 2 2. Ilja Ljubuškin & Matt Dumba, Dallas Stars, 3×3,3 ja 2×3,8 miljoonaa dollaria
- 3 3. Chandler Stephenson, Seattle Kraken, 7×6,3 miljoonaa dollaria
- 4 4. Elias Lindholm, Boston Bruins, 7×7,8 miljoonaa dollaria
- 5 Siinä välissä
- 6 1. William Carrier, Carolina Hurricanes, 6×2 miljoonaa dollaria
- 7 2. Juuso Välimäki, Utah, 2×2 miljoonaa dollaria
- 8 3. Matt Roy, Washington Capitals, 7×5,5 miljoonaa dollaria
1. Joel Edmundson, Los Angeles Kings, 4×3,8 miljoonaa dollaria
Los Angeles Kings päätti laittaa suurehkosti rahaa puolustajaan, joka ei oikein onnistu missään. Joel Edmundson on puolustava puolustaja, joka ei kuitenkaan ole hyvä puolustamaan. Hän aloitti viime kauden Washington Capitalsissa, mutta lopetti sesongin Toronto Maple Leafsissa. Isokokoinen puolustaja ei tuonut tällä kaudella lainkaan lisäarvoa joukkueilleen puolustussuuntaan. Hän suoriutui alle keskiarvon kaikissa puolustuspään mikrotilastoissakin, kuten oman puolustussiniviivan puolustamisessa tai päätykiekkojen hakemisessa.
Kanadalainen oli Evolving-Hockeyn tilastojen pohjalta luoman kuvan mukaan puolustuspään tilastoissa heikoimpaan 21 prosenttiin. Siihen nähden 3,8 miljoonan dollarin kausikohtainen palkka on aivan liikaa.
Kings menetti laatupuolustaja Matt Royn, mutta epäonnistui tämän korvaamisessa.
2. Ilja Ljubuškin & Matt Dumba, Dallas Stars, 3×3,3 ja 2×3,8 miljoonaa dollaria
Dallas Starsin pakkikalusto meni uuteen uskoon. Seura osti ulos kallispalkkaisen Ryan Suterin sopimuksen, minkä lisäksi Jani Hakanpää jätti seuran.
Ilja Ljubuškin on isokokoinen puolustaja, joka pystyy liikuttamaan kiekkoa, mutta siihen se sitten jääkin. Hän kuului viime kaudella NHL:n heikoimpaan viiteen prosenttiin puolustuspään tilastoissa. Hyökkäyspään tilastoissa hän oli kahdeksan heikoimman prosentin joukossa. Esimerkiksi Hakanpää kuului parhaimpaan 58 prosenttiin puolustuspäässä. Ero on siis huomattava suomalaisen hyväksi.
Venäläispelaaja oli erityisesti Anaheim Ducksissa heikko, joskin pelaamisen taso hieman nousi Maple Leafsin riveissä. Silti palkkaa voidaan pitää suhteellisen korkeana, eikä hän varsinaisesti vahvista Starsin puolustusta.
Matt Dumba ei ole enää ollut takavuosien veroinen kiekollinen puolustaja. Hän oli vielä Minnesota Wildissa suhteellisen väkevä pelaaja molempiin suuntiin, mutta mitä pidemmälle ura on edennyt, sitä nopeammin hyökkäyspään tehot ovat pudonneet. Päättyneellä kaudella hän oli lähinnä riippakivi Arizona Coyotesille myös puolustussuuntaan. Silti Stars päätti antaa hänelle 3,8 miljoonan dollarin kausikohtaisen palkan. Dallas selvästi näkee hänessä jotain, mitä muut eivät näe. Toki seura tiedostaa riskin, ja sen vuoksi lappu on vain kahden vuoden pituinen.
3. Chandler Stephenson, Seattle Kraken, 7×6,3 miljoonaa dollaria
Nyt ollaan mielenkiintoisen asian äärellä. Chandler Stephenson on voittanut Stanley Cupin ja ollut suhteellisen tehokas Vegas Golden Knightsissa, kunnes tuli viime kausi ja mahalasku.
Stephenson nousi Vegasissa suureen rooliin, kun hän paukutti tehopisteitä Mark Stonen rinnalla. Viime kaudella tuli laskua, eivätkä edistyneet tilastotkaan pitäneet kanadalaishyökkääjästä. Stephenson kuului viime kaudella puolustuspään tilastoissa heikompaan yhteen prosenttiin NHL:ssä. Lisäksi hänen hyökkäyspään urotekonsa eivät olleet kaksisia. Hän ei juurikaan tuonut joukkueelleen maaleja odottamienkaan valossa.
Hän kyllä tuo kiekkoa hyökkäysalueelle, mutta sen jälkeen ei tapahdu oikein mitään. Hän ei ole myöskään puolustussuuntaan luotettava pelaaja.
Sille on kuitenkin perustelunsa, miksi Kraken hankki 30-vuotiaan sentterin. Hän voi ottaa Matthew Beniersiltä taakkaa itselleen ja on tehnyt urallaan tehopisteitä. Silti hän on 37-vuotias, kun sopimus päättyy. Stephenson on pelaaja, joka tarvitsee oikeanlaiset ketjukaverit onnistuakseen. Tämä sopimus on iso riski, ja on mahdollista, että se kääntyy Krakenia vastaan.
4. Elias Lindholm, Boston Bruins, 7×7,8 miljoonaa dollaria
Jälleen mielenkiintoinen tapaus. Elias Lindholmia pidetään ilmeisesti NHL:ssä varsin hyvänä sentterinä, mistä kertoo hänen saamansa sopimus.
Silti Bruins otti ison riskin antamalla ruotsalaiselle näin suuren lapun. Lindholm on tehnyt urallaan tehopisteitä, kyllä, mutta edistyneiden tilastojen mukaan hän kuului viime kaudella NHL:n heikoimpaan kahteen prosenttiin hyökkäyspäässä. Se ei ole ykkössentterin hintalapulla operoivalle riittävää.
Bruins maksaakin ylihintaa. Siitä huolimatta Lindholm saattaa takoa suuren määrän pisteitä ensi kaudella David Pastrňákin rinnalla.
Siinä välissä
NHL:ssä tehtiin useita sopimuksia, jotka ovat siinä rajalla, ovatko ne huonoja päätöksiä. Osa alla olevista diileistä menee varmastikin joidenkin papereissa huonojen sopimusten joukkoon.
Nashville Predators antoi Brady Skjeille yhtä suuren sopimuksen kuin Kraken Montourille. Liikkeessä on omat riskinsä, sillä Skjei on myös jo 30-vuotias. Lisäksi samaan joukkoon voidaan laittaa Nikita Zadorovin (6×5 miljoonaa dollaria), Brenden Dillonin (3×4 miljoonaa) ja Oliver Ekman-Larssonin (4×3,5 miljoonaa) sopimukset. Samoin Sean Monahanin sopimus (5×5 miljoonaa) Columbus Blue Jacketsiin oli ylihintainen ja liian pitkä.
Myös Teuvo Teräväisen saama kolmen vuoden ja kausiansioltaan 5,4 miljoonan dollarin sopimus on siinä rajoilla. Suomalaishyökkääjän ura on ollut laskusuunnassa, eikä tehopisteitä ole tullut odotusten lailla.
NHL:ssä tehtiin myös joitakin onnistuneita hankintoja, joista nostamme muutamat esille.
1. William Carrier, Carolina Hurricanes, 6×2 miljoonaa dollaria
Carolina Hurricanes vahvisti alaketjujaan. William Carrier pelaa luotettavasti ja laadukkaasti molempiin suuntiin. Hän on hyvä laitojen ja kulmien lähellä, mutta pystyy silti luomaan uhkaa suorista hyökkäyksistä. Hän pystyi esimerkiksi tuomaan Vegas Golden Knightsille kahdeksan maalia odottamien valossa viime kaudella kokonaisvaltaisella pelaamisellaan, mitä voi pitää mainiona määränä alaketjujen pelaajalta.
Sopimuksessa on tosin ehkä muutama vuosi liikaa, mutta palkka on lähtökohtaisesti huokea.
2. Juuso Välimäki, Utah, 2×2 miljoonaa dollaria
Juuso Välimäen mainio viime kausi jäi ehkä hieman pimentoon, kun hän pelasi Arizona Coyotesissa. Välimäki pelasi uransa parhaimman NHL-kauden, vaikka hän ei tehopisteillä mässäilytkään.
Silti hän toi joukkueelleen peräti 13 osumaa suorituksillaan viime kauden aikana. Odottamien valossa niitä tuli 8,3. Utah sai suomalaispuolustajan edulliseen hintaan.
3. Matt Roy, Washington Capitals, 7×5,5 miljoonaa dollaria
Jälleen yksi sopimus, jossa 30-vuotias pelaaja saa pitkän sopimuksen. Tällä kertaa erona on se, että palkka on kohdillaan, kun otetaan huomioon pelaajan suoritukset kentällä.
Matt Roy oli viime kaudella Los Angeles Kingsin kärkipuolustajia ja pystyi tuomaan joukkueelleen maaleja sekä olemaan hyödyllinen molempiin suuntiin. Toki hänellekin jäi parannettavaa ja nyt puolustajaan asetetaan isosti odotuksia. Silti hän on lähtökoht