EM-kisoissa erityisesti korostuneet kaukolaukaukset ovat sykähdyttäneet Juha Malista. Valmentaja pohtii syitä siihen, miksi kisoissa on tullut niin upeita maaleja.

Jalkapallon EM-kisoissa on nähty fantastisia maaleja.

Kisojen viihdyttävimpiin matseihin lukeutunut Turkki–Georgia (3–1) tarjosi futisfaneille Mert Müldürin volleyn ja Arda Gülerin kauniin kaukolaukauksen. Romanian ja Ukrainan pelissä Nicolae Stanciun osuma villitsi katsojia.

Nyt on käynnissä todellinen jalkapallojuhla. Valmentaja Juha Malinen on innoissaan.

– Yleisöä puuduttavasta ja nukuttavasta pallonhallintateemasta ollaan päästy irti. Hyvin aktiivista hyökkäyspeliä suositaan monessa joukkueessa, Malinen hehkuttaa.

Valmentaja lisää, että otantana on vasta yksi täysi lohkokierros, mutta ensimmäiset 12 peliä ovat lupailleet nannaa myös tuleviin otteluihin.

EM-kisoissa tehtiin ensimmäisellä lohkokierroksella 34 maalia, joista peräti 11 kappaletta tuli tilastopalvelujen mukaan boksin ulkopuolelta. Tämä on noin kolmasosa kaikista maaleista.

– Se on huomattava onnistumisprosentti. Se on hyvä tapa iskeä alhaalla tiiviisti puolustavia joukkueita vastaan, että välillä yritetään myös kauempaa, jos sitä syöttöä ei löydy, Malinen sanoo.

Kokenut luotsi tervehtii trendiä ilolla. Hän toivoo saman jatkuvan tulevissa lohkopeleissä ja kehottaa seuraamaan, tuleeko kaukolaukauksia myös lohkojen ratkaisuotteluissa ja pudotuspeleissä, kun panokset kasvavat.

– Tämä on jalkapallon voitto, jos kaukolaukaukset otetaan suurempaan huomioon, Malinen iloitsee.

Malisen mukaan aiemmissa arvokisoissa ja viimeisen vuosikymmenen aikana peli on mennyt kliiniseksi ja laskelmoivaksi, jolloin ottelut näyttävät varovaisilta ja riskittömiltä.

– Pahimmillaan on ollut sitä, että otetaan asemapuolustusta ja pallonhallintaa, joka ei tuota mitään, ja pallo pysyy omalla joukkueella.

Malisen mielestä nyt on otettu askelia kohti raikkaampaa peliä. Otteluja pyritään ratkaisemaan nopeammin ja monipuolisemmilla tavoilla.

– Ei vain syötellä tikitakaa, odotella loputtomiin ja luoteta, että ollaan taitavampia. Eivät kaikki joukkueet voi olla taitavampia.

Maliselle tulee mieleen erityisesti yksi joukkue, jonka pelaamisessa näkyy selvä muutos aiempaan. Espanja ei ollut vuosikausiin jäänyt pallonhallinnassa pienemmälle prosentille kuin vastustajansa, mutta Kroatiaa vastaan niin kävi, vaikka La Roja korjasi voiton 3–0.

– Espanjassa osataan tikitaka hoitaa, mutta nyt on painotettu selvästi suoraviivaisempia hyökkäysratkaisuja, Malinen kertoo.

Miksi kaukolaukaukset ovat viime vuosina sitten kadonneet lähes kokonaan jalkapallosta?

Malinen nostaa esiin datan. Maaliodottamat ja todennäköisyydet ovat tunkeutuneet lajiin niin valtavalla voimalla, että joukkueet korostavat kentällä juuri boksipelaamista.

Tilastot osoittavat, että maalit tehdään läheltä ja yleensä tietyllä tavalla, joten sellaisiin paikkoihin hakeudutaan väkisin. Malinen lisää, että dataa on loputtomiin, joten joukkueet käyttävät sitä paljon.

Lohkon avauskierroksella näytti siltä, että datasta on otettu olennaisuudet käyttöön, mutta sitä ei nyt tuijoteta liiaksi.

– Se on sumentanut pelin aitoa sisintä olemusta, kun dataan on niin paljon kiinnitetty huomiota. Jos joukkuetta kyllästetään datalla, vapautuneisuus suorituksesta voi karata kauas, Malinen pohtii.

Malinen hykertelee, että juhannuksenakin saa nauttia kauniista pelistä – ihan kuin lapsuudessa. Pikkupoikamaista innokkuutta arvokisoja kohtaan on vielä 65-vuotiaanakin.

– Olen aina rakastanut hyökkäyspeliä ja aktiivista puolustuspeliä ja nopeita tilanteenvaihtoja. Nyt kun korostetusti näitä tapahtuu huipputasolla, niin on se mieltä lämmittävä asia.