Eurooppalaistuneet kuubalaiset panivat pystyyn järisyttävän näytöksen Rooman EM-areenalla. Jopa vuosikymmeniä voimassa pysynyt ME on pian koetuksella?

YLEISURHEILUN EM-kisoissa todistettiin myöhään tiistai-iltana jopa kaikkien aikojen kolmiloikkakilpailua.

Kuubalaislähtöiset, sittemmin eurooppalaisväreihin vaihtaneet pomppuihmeet Jordan Alejandro Diaz Fortun ja Pedro Pichardo loikkivat molemmat yli 18 metrin haamurajan.

Espanjan Diaz Fortunin, 23, EM-kultatulos 18,18 nosti hänet kaikkien aikojen tilaston kolmannelle sijalle. Portugalin Pichardo, 30, hyppäsi hetkeä aiemmin 18,04, joka ehti olla parin kierroksen ajan EM-kisaennätys.

Erittäin kovatasoinen kilpailu, asiantuntija Mika Järvinen alleviivaa.

Usein jopa arvokisoissa puhutaan, että kun mennään yli 17 metrin, niin tulokset ovat kovia, mutta nyt 17-metriset tulokset olivat suorastaan paperia.

Pedro Pichardo pyyhkäisi EM-finaalin toisella kierroksella kisaennätyksen 18,04, mutta se riitti lopulta vain hopeaan. KUVA: ALEKSANDRA SZMIGIEL / REUTERS

Stadio Olimpicon tiistai-illan näytös oli vasta toinen kerta historiassa, kun kaksi miestä loikkii samassa kilpailussa – ja sallituissa tuulioloissa – yli 18 metrin.

Ensimmäinen kerta oli Dohan Timanttiliigassa 2015, jolloin Pichardon tulos oli 18,06 ja Christian Taylorin 18,04. Nyt pantiin vielä sitäkin paremmaksi.

EM-kolmiloikkafinaali

  • Diaz Fortun, Espanja 18,18 CR
  • Pichardo, Portugali 18,04 NR
  • Gogois, Ranska 17,38 PB
  • Pereira, Portugali 17,08 SB
  • Hess, Saksa 17,04 SB
  • Pontvianne, Ranska 17,04
  • Ihemeje, Italia 16,92
  • Dallavalle, Italia 16,90 SB

ROOMAN EM-kisojen erikoinen pituus- ja loikkapaikka on herättänyt paljon keskustelua. Se on kyhätty rakennustelineiden päälle, ja jotkut ovat pitäneet sen antamaa pomppuefektiä jopa jonkun sortin huijauksena.

Jo ennen tiistai-illan kolmiloikkanäytöstä erikoispaikalla oli mätetty tauluun poikkeuksellisen kovia tuloksia.

Esimerkiksi miesten pituuden Euroopan mestari, Kreikan Miltiadis Tentoglou, hyppi yhden kaikkien aikojen sarjoista. Kaikki hänen viisi mitattua hyppyään kantoivat vähintään 840, ja EM-kulta irtosi kisaennätyksellä 865. Myös naisten kolmiloikkafinaalissa useampi kärkinaisista teki uuden ennätyksensä.

Ainakin jos tilastollisesti katsotaan, niin onhan sillä hyppypaikalla ollut merkitystä, koska tulokset ovat noin hyviä. Mutta muistetaan, että kisojen alussa puhuttiin, että paikka on huono, koska suomalaiset eivät osanneet hypätä siinä, Järvinen sanoo.

Järvinen ei osta väitettä, että hirmutulokset ovat vain kimmoisan hyppypaikan ansiota.

Totta kai siitä voi olla hyötyä, jos sitä osaa hyödyntää. Mutta en menisi sen taakse, että siitä johtuen tulee näin hyviä tuloksia. Siinä tapauksessa kaikilla pitäisi olla normaalia parempia tuloksia, mutta ei ole. Pitää osata reagoida alustaan oikealla tavalla. Se on erilainen juosta ja erilainen pompata.

Ja kuinka paljon tuo on erilainen kuin halleissa ja ulkona niissä kisoissa, jonne on rakennettu väliaikaisia hyppypaikkoja? Eihän tällainen ole mikään uusi juttu. Näitä on ollut useita hallikaudella, jopa arvokisoissa väliaikaisilla hyppypaikoilla.

KOLMILOIKAN maailmanennätys on Britannian Jonathan Edwardsin vuonna 1995 MM-Göteborgissa loikkima 18,29. Tiistai-iltana Diaz Fortun tuli jo 11 sentin päähän.

Onko liki 30-vuotinen ME nyt tosissaan koetuksella?

EM-kärkikaksikon lisäksi esimerkiksi Jamaikan vasta 19-vuotias Jaydon Hibbert on hypännyt ennätyksekseen jo 17,87. Hallitseva maailmanmestari, Burkina Fason Hugues Fabrice Zango, 30, on puolestaan yksi historian kahdeksasta 18 metrin miehestä (18,07).

Jos mietitään, että joku näistä 18 metrin hujakoilla pyörineistä miehistä saa todellisen huippuonnistumisen, niin ME on mahdollinen, Järvinen sanoo.

Mutta jos tätä ns. pomppualustaa osattiin nyt hyödyntää EM-kisoissa, niin nyt mennään takaisin mondolle, joka on selkeästi kovempi, eikä anna pomppuefektiä. Voiko ME tulla siellä vai tuleeko se vasta esimerkiksi ensi hallikaudella, jossa hypätään paljon näillä alustoilla?

18 metrin miehet

  • Jonathan Edwards, Britannia 18,29 (1995)
  • Christian Taylor, USA 18,21 (2015)
  • Jordan Alejandro Diaz Fortun, Espanja 18,18 (2024)
  • Will Claye, USA 18,14 (2019)
  • Kenny Harrison, USA 18,09 (1996)
  • Pedro Pichardo, Portugali (Kuuba) 18,08 (2015)
  • Hugues Fabrice Zango, Burkina Faso 18,07 (2021)
  • Teddy Tamgho, Ranska 18,04 (2013)