MM-kisojen sääntö muuttui yhtäkkiä – Jukka Jalonen jyrähti: ”Ei mitään järjenhiventä”

Leijonaluotsi oli kuin puulla päähän lyöty Norja-ottelun jälkeen.

JOKAINEN päivä jääkiekon MM-kisoissa on yllätyksiä täynnä.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen valmentaa jo 11. kertaa MM-kisoissa, mutta IIHF:n turnauksissa tapahtuu kummallisia linjauksia, jotka saavat yhä 61-vuotiaan mestariluotsin äimistelemään.

Yksi uusista linjauksista liittyy pelin viivyttämisestä annettuihin rangaistuksiin. Tämän kevään MM-kisoissa pelaajia on komennettu useaan otteeseen jäähylle pelin viivyttämisestä staattisissa laitanuhjauksissa.

– Se on todella hankala tilanne kaikille pelaajille. Siellä voi olla neljä ukkoa hässäkässä. Eihän kukaan tietenkään halua antaa kiekkoa ehdoin tahdoin pois, ja lähteä siitä takakarvaamaan tai muuta, Jalonen kommentoi Norja-voiton jälkeen

Jalosella oli IIHF:n suuntaan selkeä parannusehdotus.

– Todettiin tuossa, että ehdottomasti pitäisi tehdä niin, että jos peli jumahtaa paikalleen, niin vihellys. Jos se on hyökkäävä pelaaja, joka pitää kiekkoa laitaa vasten, niin aloitus siitä keskialueelle. Jos se on puolustava pelaaja, niin aloitus omaan päätyyn.

Maanantain ottelussa Norjaa vastaan Leijonat pääsi kertaalleen jauhamaan ylivoimaa, kun Max Krogdahl joutui jäähylle pelin viivyttämisestä.

– Ihan turha antaa 15 sekuntia kulua kellossa, kun ei tapahdu mitään. Ne jäähyt ovat ihan naurettavia. Ei se edes tuntunut hyvältä, kun päästiin ylivoimalle tuollaisen takia, Jalonen myönsi.

– Mieluummin vihellettäisiin rikkeitä, jos tapahtuu hirveää painimista, koukkimista ja ronkkimista ja kiinnipitämistä. Jos joku viisi sekuntia, niin ne ovat ihan turhanpäiväisiä.

JALOSEN mukaan MM-kisojen säännöt ovat muuttuneet kisojen aikana.

– Esimerkkinä semmoinen, kun kypärä putoaa jäähän. Sääntö oli, ja se kerrottiin meille erittäin selkeästi, että kypärän pitää jäädä jäähän ja pelaajan pitää mennä vaihtoaitioon. Muuten tulee aina kaksi minuuttia, Jalonen sanoi.

Tai sitten ei.

– Se sääntö muuttui eilen. Kun nähtiin, että kävikin toisinpäin. Kävikin sillä tavalla, että kanukilta putosi kypärä jäähän, hän otti sen käteen ja laittoi päähän ja lähti luistelemaan. Oli varmaan menossa vaihtoaitioon, mutta niinhän ei saa tehdä. Tuomarit näyttivät, että sinne vaan aitioon, eikä tullut jäähyä, Jalonen hämmästeli.

Sekös yllätti Jalosen ja kumppanit.

– Ihmeteltiin, että mikä juttu tämä on ja otettiin yhteyksiä. Nyt saakin tehdä niin, että kypärän saa ottaa. Ennen kisoja ei saanut ottaa. Ja nyt saa ottaa, kunhan menee aitioon, Jalonen kertasi epäuskoinen ilme kasvoillaan.

– Nyt voi siis ruveta virkkaamaan, etsimään kypärää jostain ja olla mukana touhuamassa. Sehän on ihan hölmöläisen hommaa.

Tämä taas aiheuttaa Jalosen mukaan omat haasteensa tuomarien suuntaan.

– Nyt tuomarit joutuvat tekemään tulkintoja. Kun kypärä putoaa, peli loppuu siihen. Silloin ei saa enää pelata. Sehän on ihan selkeä. Niin sen pitäisi olla, Jalonen linjasi.

– Nyt kun pelaaja ottaa kypärän mukaan ja laittaa sen päähän, tuomarit joutuvat seuraamaan yhtä pelaajaa hetken aikaa, mihin se menee – jää peliin vai aitioon.

– Ihan älytön juttu. Ei mitään järjenhiventä. Tässä voi miettiä, miksi se sääntö muuttui yhtäkkiä.